2014. szeptember 24., szerda

Visszakukkantás a múltba.

"Riporterek vagytok egy külföldi újságnál. Számoljatok be a piknikről, rövid
­helyszíni tudósítás keretében."

Barátaink segítségével a Sopron melletti emlékparkban található Páneurópai piknik emlékmű mellett beszélgetünk a huszonöt évvel ezelőtti eseményekről:
A második világháború befejezése után a nagyhatalmak felosztották közép- Európát. ­­­­­­Magyarország és Ausztria között, oszlopokra szerelt dróthálóval, közismert nevén vasfüggönnyel választották el a népeket.
Németországot is kettéválasztották, a keleti rész lett a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) és a nyugati rész lett a Német Szövetségi Köztársaság.(NSzK)
Családok sokasága került a politikai döntés alapján szétszakításra, sok éven keresztül nem is tudtak egymásról. A 70-es, 80-as években Magyarországon szabadabban élhettek, utazhattak az emberek. A Balaton kedvelt utazási célpont lett a két Németországban lakó németek között is. Rövidesen rájöttek arra, hogy ott találkozhatnak a szétszakított családok, rokonok.
1989-tavaszára, nyarára már több ezer német jött hazánkba, Budapestre, Balatonra arra számítva, hogy a vasfüggöny megnyitásával, lebontásával esetleg lehetőségük lesz Ausztrián keresztül nyugatra menekülniük.
1989-májusában, júniusában Ausztria és Magyarország vezetői megegyeztek abban, hogy a figyelőrendszert, a vasfüggönyt megszüntetik, lebontják. Ennek megünneplésére Szentmargitbánya és Sopronkőhida között néhány órára megnyitják a határt. 
A debreceni és a soproni demokrata fiatalok elhatározták, hogy Sopronpusztán 1989 augusztus 19-én rendeznek a pikniket, találkozót. Erről tájékoztatták a már hazánkban tartózkodó kelet-németeket akik kihasználták a lehetőséget és több százan nyugatra szöktek.
Ez az esemény vezetett a berlini fal lebontásához és a két német állam egyesítéséhez.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése